Forside > 5S, Lean værktøjer > 5S – Et simpelt, men fantastisk værktøj…

5S – Et simpelt, men fantastisk værktøj…

Et af de mest (med rette) anvendte værktøjer når Lean skal indføres er 5S. 5S er en fantastisk simpel og nem måde at starte hele Lean transformationen op.

En af de gode egenskaber ved 5S er at man ikke behøver lange kurser eller uddannelser for at sætte sig ind i og bruge 5S. Det er dog vigtigt at man har styr på grundbegreberne og ikke giver si i kast med det uden at have gjort sig klart hvad målet er. Mange strander nemlig på at bruge 5S kun som oprydningsværktøj, og får derfor ikke den fulde værdi af værktøjet.

Det er vigtigt at understrege at 5S er meget andet end oprydning, og at oprydning aldrig er målet med at indføre 5S. Ideen med 5S kan sammenfattes i 3 simple punkter:

  • At reducere spild
  • At reducere variation
  • At skabe en standardiseret produktion

Disse 3 ting er og skal altid være hovedformålet med at begynde på 5S uanset hvilken type organisation man befinder sig i.

Og som en klog mand engang sagde: Hvis man ikke har disciplin i virksomheden til at indføre 5S, har man bestemt heller ikke desciplin til at indføre de 5 principper!

Hvad er 5S så?

5S består, som navnet antyder, af 5S’er som hver repræsenterer en del af filosofien. Disse 5 er:

5S cirkel

  1. Sorter
  2. Systematiser
  3. Skur (eller systematisk rengøren)
  4. Standardiser
  5. Selvdisciplin

Disse er de 5 trin der udgør 5S. Dog skal det understreges at det ikke skal ses som en 5 trinsraket men mere som en cirkel, hvor selvdisciplinen i midten skal holde fokus på de sidste 4.

1. S – Sorter

Start med at rydde kraftigt op i dine værktøjer. Det kan være værktøjer, varer der ikke bliver brugt og reoler i produktionen. I administrationen kan det være papirer, mapper, reoler men lige så vigtigt e-mails, elektroniske mapper og ens skriveborde.

Stil spørgsmålet: Hvor ofte bruger jeg dette? Hvis det bruges ofte skal det være i nærheden af arbejdspladsen: bruges det sjældent skal det placeres på lager eller i centrale reoler og bruges det aldrig skal det smides ud eller ligges på et fjernlager.

2. S – Systematiser

Efter man har haft et stor oprydningsrunde er det vigtigt at man sikrer sig at man har de værktøjer man skal bruge, og at de er let tilgængelige. Find faste pladser til alt hvad du bruger ofte og marker gerne disse med labels, farver eller lignende.

Dette sikrer at man altid kan finde sine værktøjer, og at det er meget nemt at se hvis noget mangler. Desuden bliver det også lettere for udefrakommende at finde ting og se hvis noget afviger fra normalen.

3. S – Skur (eller systematisk rengøring)

Lav en fast rutine for hvornår der gøres rent eller ryddes op. Det kan være en rutine som at feje sin arbejdsplads efter endt arbejdsdag, at tørre sit bord af hver fredag eller sortere mapper en gang om måneden.

Ideen er at man ved at have regelmæssige rutiner foretager en visuel kontrol som kan hjælpe med at se hvis noget afviger fra normalen. Derved bliver det også nemmere at foretage korrigerende handlinger.

4. S – Standardiser

Et af de vigtigste elementer ved 5S er indførslen af standarder. Disse kan være standard operations procedure (SOP’er), som viser hvordan en given vare skal produceres. Det kan ligeledes være en standard for formatet på alle indkøbsordrer eller måden hvorpå indkommende forespørgsler behandles.

Det vigtige er at der for hver proces findes en standard som hele virksomheden overholder. Det sikrer en konsistent høj kvalitet da standarden er dannet ud fra en fælles betragtning om best practice.

5. S – Selvdisciplin

Som alt andet i Lean er det vigtigt at 5S ikke betragtes som et projekt, men som en vedvarende proces der aldrig slutter. En del af kulturen som skal fastforankres. Det er fokus for 5. S der omhandler det at have selvdisciplin til at holde fast i alle de tiltag der nu er gennemført. Hvis man lader stå til og går tilbage til “gamle dage” vil meget af indsatsen være spildt.

Derfor er det meget vigtigt at man som ledelse hele tiden holder fokus på disse ting. I hvert fald indtil kulturen er ændret til en reel 5S kultur!

Disse 5 S’er, som tidligere sagt, ikke et projekt men skal betragtes som noget der skal inkorporeres i kulturen. Men 5S er en rigtig god og simpel måde at starte en Lean proces op i en virksomhed. Og det er samtidig en rigtig god indikator for om organisationen er klar til at give sig i kast med eksempelvis de 5 principper. For som tidligere sagt:

Hvis man ikke har disciplin til 5S, så har man højst sandsynligt heller ikke disciplin til Lean!

Hvis du har kommentarer til ovenstående eller erfaringer du gerne vil dele så brug endelig kommentarfeltet herunder.

Lean i Danmark

Reklamer
Kategorier:5S, Lean værktøjer Tags: , ,
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. 13/10/2009 kl. 08:12

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: