Forside > Lean Generelt > Hvad er Lean ikke? Myter og forkerte antagelser!

Hvad er Lean ikke? Myter og forkerte antagelser!

Efterhånden som Lean har vundet mere og mere tid i medierne er der også kommet flere og flere meningener omkring hvad det er og hvad det skal bruges til.

Det har skabt en del myter som jeg godt vil forsøge at aflive:

Myte 1: Lean er blot et andet ord for rationalisering og nedskæring!

Målet med Lean er ikke at skære ned og rationalisere. Målet er at gøre arbejdet lettere og derved frigive ressourcer til andre opgaver. Herunder løbende forbedringer, som derved kan give grobund for øget omsætning og indtjening.

Myte 2: Lean betyder at vi skal til at løbe hurtigere

Ideen med Lean er ikke at vi skal løbe hurtigere. Vi skal istedet have værktøjer til at arbejde smartere og mere simpelt, så vi ikke behøver at løbe hurtigere.

Myte 3: Lean er ikke noget nyt! Bare gammel vin på nye flasker!

Denne er delvis rigtig. Lean er ikke noget nyt. Faktisk er grundideen over 50 år gammel. Det nye ved Lean er at alle de gode ideer omkring simplificering osv. nu er sat i et overskueligt og letforståeligt system, hvor der kan trækkes værktøjer op ad værktøjskassen efter behov.

Myte 4: Lean gør arbejdet kedeligt fordi alt bliver standardiseret og derved robotagtigt!

Lean standardiserer arbejdet for at gøre det mere simpelt og mindske tidsforbrug og gennemløbstid. Men dette gøres for at frigøre ressourcer til noget af alt det sjove. Såsom løbende forbedringer. Disse kan så hjælpe med at gøre arbejdet endnu nemmere.

Myte 5: Vi har ikke tid til at gå og rydde op

Msåke ikke. Men det skyldes højst sandsynligt at der ikke er orden i tingene og meget af tiden er spildtid. Hvis man istedet holdt orden og systematiserede sine værktøjer (det værende papir, hammer, boremaskine eller pc) ville det helt sikkert reducere spildtiden og derved frigøre kapacitet til at forbedre yderligere.

Disse er meget almindelige myter som er opstået, mange gange fordi medierne giver et forkert indtryk af Lean. Eller fordi man som medarbejder har hørt om Lean fra et andet sted hvor det ikke er lykkedes. Dette er dog ikke Lean filosofiens skyld, men et udtryk for at man ikke har valgt den rigtige strategi og de rette værktøjer!

Derfor er det vigtigt at man som virksomhed vælger den rette tilgang og at man forstår at Lean ikke er en Easy Fix løsning.

Lean kræver en årelang målrettet indsats hvor det er en integreret del af strategien og ikke bliver brugt som knopskydningsværktøjer. For så kommer den sande værdi ikke til sin ret.

Hvis du har flere ekspempler på myter eller spørgsmål så brug endelig kommentarfeltet herunder.

Lean i Danmark

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: